begagnade bildelar

Går det använda begagnade bildelar i F1?

F1 är äntligen igång igen, efter att Corona läget satt säsongen på paus, från första racet. En sak som är ganska sjukt är hur mycket bildelar som byts i F1 vilket leder till frågan, kan man använda begagnade bildelar från f1 och skulle man inte kunna använda begagnade bildelar i sporten från början. För att reda ut båda dessa frågor krävs egentligen bara ett ord; nej.

 

Fråga nummer ett: Vad händer med alla begagnade bildelar från Formula 1?

Utan att veta med säkerhet skulle jag säga att alla begagnade bildelar från F1 tas om hand och återvinns i den mån det är möjligt, det är vad man kan hoppas på. Delarna kan med största sannolikhet inte användas igen inom bilindustrin och behöver då ses som förbrukade, varför kommer vi till i fråga 2.

 

Fråga nummer två: Kan inte F1 använda begagnade bildelar?

Delarna i bilarna på en Formula 1 bil får utstå extrem påfrestning under racen och detta gör att de slits väldigt snabbt. Detta är dels svaret på frågan om man inte kan använda de efter, eftersom de är för slitna för att vara pålitliga i en vanlig bil. Det är också svaret på fråga två. Om delarna i en f1 bil inte kan användas i en vanlig bil pga. slitage går det inte heller använda begagnade bildelar i en F1 bil. Detta eftersom tävlingsformen kräver högsta pålitlighet för att kunna skapa en seriös tävling. Vi ser redan idag att bilarna byter delar på en daglig basis och ändå ser vi flera motorer osv som går sönder under tävling. Att använda begagnade bildelar hade förmodligen därför i förlängningen lett till döden av sporten, eftersom inga bilar hade kommit i mål.

 

Nej det krävs nog nya bildelar för F1 och det är svårt att använda de begagnade delarna i en vanlig bil. Det sistnämnda går ju dock att testa.