scenmolton

Scenmolton är ett fantastiskt tyg!

Sedan jag fick tips om molton använder jag det till nästan allt. Det är faktiskt sant. Scenmolton som det egentligen heter använder jag till draperier, pyssel med barnen, till utklädningskläder och klädstoppning.
Så vad är det som är så bra med
scenmolton då. Jo det ska jag berätta. Läs nedan:  

Vad är molton?
Molton är ett vävt tyg och är tillverkat av 100 procent bomull. Produktionen varierar beroende på applikationsområde. Den klassiska moltonen (300 g / m²) bildas genom en tät twillvävning så att tyget blir robust. Deco-molton som är en annan typ av molton har en lägre vikt på (160 g / m²) i en vanlig vävning, men den får ändå en god hållfasthet men också en ökad luftgenomsläpplighet. Moltons dubbelsidiga ruggade ytan absorberar ljud och ljus. Effektiviteten av ljudabsorptionen beror på moltonens ytvikt. Ju större gramvikt desto bättre ljudabsorberingseffekt. Det möjliggör en bra akustisk och ljudåtergivning även i en större lokal eller på en större scen. Dessutom har scenmolton en grov ytkvalitet som absorberar ljus. Detta är särskilt viktigt för scener och fotografering, där man inte vill att bakgrund och omgivning ska reflektera ljuset.

Är molton ljussäker eller ogenomskinlig?
Alla moltontyger är ogenomskinliga men inga är 100% ljussäkra. Ljusgenomsläppligheten beror på vävtätheten (ju tyngre ytvikt ju mer ljussäker) och färgen (mörkare färger absorberar mer ljus, ljusare färger reflekterar ljus från omgivningen).

Är scenmolton alltid gjort av bomullsfiber?
Det finns tre olika fibrer och fiberkombinationer: – Den klassiska moltonen är tillverkad av 100% bomull – finns i stort utbud av färg och kvaliteter. – Det syntetiska alternativet från 100% Trevira CS® – tillgängligt i svart och vitt. Den nya kombinationen av 16% viskos och 84% bomull har den speciella karaktären att den är tyngre och har en blank yta. Denna kvalitet finns i svart.