vinprovning

Vinprovning

Har du aldrig gått på en vinprovning så är det definitivt dags för det. Det är givetvis mer passande för dig som är tokig i vin, men även om du har svårt att sätta dig in i viner och aldrig riktigt fastnat för smaken vin ger så kan vinprovning vara något för dig. Chansen finns att du går ifrån vinprovningen med en helt annan syn på vin än tidigare.

Vad är en vinprovning?

Frågan kan låta dum, namnet i sig avslöjar ju vad aktiviteten handlar om. Man provar helt enkelt vin. Men det är faktiskt inte bara det man gör på en vinprovning. Du får nämligen lära dig massvis med intressanta fakta om viner. Det finns många olika typer av druvor du kommer få kännedom om, hur vinet tillverkas och vilka ingredienser som används och var ifrån druvorna och vinet kommer ifrån är några exempel. Men framförallt kommer du naturligtvis att få smaka på de olika vinerna.

Hur en vinprovning går till

Det finns naturligtvis mängder med sett att lägga upp en vinprovning på. Men det finns också klassiska mallar som ofta följs. Du brukar få testa ungefär 4-6 olika typer av viner på en vinprovning. Här kommer du få hjälp att känna igen de olika karaktärerna vinerna har, du kommer hitta sötman och syrligheten osv. Inte helt ovanligt finns det också teman på de olika vinerna. Kanske får ni första testa några viner från något vindistrikt eller några viner med någon specifik druva. Det är inte helt ovanligt att man också får någon typ av mat kopplat till vinprovningen. Ost och choklad är här stora favoriter.

Testa på det!

Det är helt enkelt så att det är svårt att förklara varför en vinprovning är någonting att satsa på. Man måste testa på det för att förstå varför det är så omtyckt. Så testa på det en gång och se om det är något för dig.

Kommentera